Over homeopathie

Meer weten over homeopathie?

Een homeopathische behandeling stimuleert het zelfherstellend vermogen van jouw lichaam. Een homeopathisch geneesmiddel geeft jou een zetje en je lichaam doet de rest.

Een homeopaat ziet de mens als één uitgebalanceerd geheel. Raakt het innerlijke evenwicht verstoord, dan kan een mens ziek worden of kwalen krijgen. Homeopathie richt zich niet op het onderdrukken van symptomen, maar op het herstellen van dit innerlijke evenwicht. Een klassiek homeopaat behandelt niet alleen de gediagnosticeerde ziekte, maar de hele persoon.

Uniek aan homeopathie is dat zowel lichamelijke, emotionele als mentale klachten kunnen worden behandeld. Een goede homeopaat bekijkt altijd het hele plaatje. Een homeopathische behandeling kan al veel doen in een vroeg stadium, voordat reguliere methoden een ziekte kunnen diagnosticeren en behandelen.

Een voorbeeld uit de praktijk

Julia is 38 jaar, getrouwd, heeft twee kinderen en werkt bij een verzekeringskantoor. Ze belt ons voor een afspraak. Haar hoofdklacht: een opgeblazen gevoel in haar buik.

Tijdens het eerste consult vertelt Julia dat ze last heeft van een opgeblazen gevoel in haar darmen. Ze denkt dat de klachten zijn ontstaan sinds zij op haar werk meer verantwoordelijkheden heeft gekregen. Ze zegt dat ze weinig zelfvertrouwen heeft en bang is dat ze faalt. Regelmatig wordt ze ’s nachts wakker met een sterke neiging om iets lekkers voor zichzelf te koken. Ze heeft overdag weinig energie en kan maar weinig geluid verdragen.

Vanwege haar lichamelijke en mentale symptomen schrijven we haar het middel Lycopodium voor.

Tijdens het tweede consult (na een maand) geeft Julia aan meer energie en zelfvertrouwen te hebben. Ze heeft ook zin om op haar werk nieuwe taken op te pakken. Het opgeblazen gevoel is minder, maar nog wel aanwezig. Tijdens het derde (en laatste) consult zijn de darmklachten helemaal verdwenen.

Klassieke homeopathie

Een klassiek homeopaat werkt volgens de uitgangspunten van de Duitse arts Samuel Hahnemann (1755 - 1843), de ontdekker van de homeopathie. Hahnemann ontdekte de geneeskracht van elementen en stoffen als aurum (goud), fosfor en china (kinabast). Toen hij deze stoffen oploste en herhaaldelijk verdunde, bleken ze hun energie aan water of alcohol door te geven. Zo ontstonden de eerste homeopathische middelen.

Homeopaten gaan, net als Hahnemann, uit van het 'gelijkheidsbeginsel'. Een geneesmiddel kan de symptomen die het opwekt bij een gezond mens, bij een zieke juist genezen. Het middel arnica geneest bijvoorbeeld een beurs gevoel, blauwe plekken (denk aan arnica-zalf) en stelpt bloedingen. Zou je dit middel maandenlang - zonder deze klachten - elke dag innemen, is de kans groot dat je juist deze klachten krijgt. Een fenomeen dat ons laat zien dat de natuur nog altijd blijft verrassen!

Wanneer helpt homeopathie?

De kracht van homeopathie ligt vooral in de behandeling van chronische aandoeningen. Voorbeelden zijn: luchtwegaandoeningen, gewrichtsklachten, ontstekingen, allergieën, maag-/darmklachten, chronische vermoeidheid, neurologische aandoeningen, auto-immuunziekten, verschillende vormen van hoofdpijn, slaapproblemen en menstruatieklachten. Maar ook bij psychische en angstklachten biedt homeopathie veel mogelijkheden.

Homeopathie is geschikt voor alle leeftijden: van baby's tot hoogbejaarden. Ook tijdens de zwangerschap is het gebruik van homeopathische middelen 100% veilig. Het is zelfs zo dat een goede homeopathische behandeling in de zwangerschap altijd goed is voor de gezondheid van de moeder en het kind.

Je hoeft niet in homeopathie te 'geloven' voordat het kan werken. Bij iedere behandeling - regulier of homeopathisch - treedt namelijk het zogenaamde 'placebo-effect' op: het geloof in de behandeling heeft een positief effect. Gelukkig berust de werking van homeopathie niet op het placebo-effect. De werking van homeopathie is wetenschappelijk bewezen en wereldwijd ondervinden meer dan 200 miljoen mensen dagelijks de genezende werking van deze bijzondere geneeskunst.

Waarom kiezen voor homeopathie?

Je bent van harte welkom bij Homeopathie Bunschoten!